Pomiar kapitału intelektualnego - studium przypadku Agencji Reklamowej X - Werwińska, Katarzyna (Debiuty Naukowe Studentów Wyższej Szkoły Bankowej, 2012)
W artykule opisano ideę pomiaru kapitału intelektualnego przedsiębiorstw i krajów. Zdefiniowano, czym jest kapitał intelektualny oraz wskazano znaczenie procesu zarządzania aktywami niematerialnymi. Ponadto podkreślono wpływ światowego kryzysu finansowego na kapitał intelektualny. Autorka zaproponowała kryteria oceny w nawiązaniu do modelu A. Sopińskiej i P. Wachowiaka w celu monitorowania poziomu kapitału intelektualnego w przedsiębiorstwie. Zaprezentowano także rezultat zastosowania wskazanego narzędzia w wybranej agencji reklamowej w latach 2009-2011. (abstrakt oryginalny)