Rynek dóbr luksusowych - Alagierska, Katarzyna (Debiuty Naukowe Studentów Wyższej Szkoły Bankowej, 2012)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie rynku dóbr luksusowych, ze szczególnym uwzględnieniem rynku polskiego oraz próbą dokonania jego analizy. Wykorzystano tutaj takie metody badawcze, jak: obserwację, analizę dokumentów, analizę wskaźników giełdowych, wskaźników makro- i mikroekonomicznych, interpretacje dostępnej literatury. Opracowanie zawiera charakterystykę ekonomiczno-socjologiczną rynku dóbr luksusowych oraz opis zjawisk ekonomicznych z nim związanych. Przedstawiono również różnice, jakie występują w tej branży na rodzimym i światowym rynku, wraz z licznymi perturbacjami z ostatnich lat. (abstrakt oryginalny)