Kulturowe uwarunkowania reklamy - Konkol, Magda (Debiuty Naukowe Studentów Wyższej Szkoły Bankowej, 2012)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie ważnego aspektu tworzenia i przystosowywania reklamy do zróżnicowanych środowisk kulturowych. Kultura odgrywa znaczącą rolę w procesie prawidłowego formułowania przekazów reklamowych, dlatego też jej najważniejsze aspekty i wykorzystanie w połączeniu z reklamą są tematem tej pracy. Spośród wielu tysięcy istniejących na ziemi różnych kultur scharakteryzowano te najbardziej znane i wyraźnie różniące się między sobą. Autorka przedstawia też składniki kultury - zaczynając od prezentacji wielości definicji kultury, a następnie przechodząc do takich elementów jak: język, religia czy system wartości, które mają znaczący wpływ na proces tworzenia przekazów reklamowych. W kolejnych częściach artykułu następuje analiza i specyfikacja poszczególnych orientacji kulturowych. Dzięki rozróżnieniu kultur można stworzyć wachlarze profili narodowych, co znacznie ułatwia przygotowywanie reklam dla poszczególnych kultur świata. (abstrakt oryginalny)