Ubezpieczenia grupowe a Rekomendacja U - Kowalski, Jacek M.; Kowalska, Elżbieta M. (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2015)
Celem artykułu jest przybliżenie istotniejszych zapisów grupowych umów ubezpieczeń, oferowanych przez banki kredytobiorcom hipotecznym, gdyż panuje zgodność co do tego, że aktualnie obowiązujące przepisy prawa cywilnego nie są w stanie zagwarantować wystarczającej ochrony szczególnie tym uczestnikom rynku. W takiej sytuacji w grudniu 2013 r. Komisja Nadzoru Finansowego zdecydowała się wydać Rekomendację U, dotyczącą dobrych praktyk w zakresie bancassurance, w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania tego rynku oraz zapewnienia lepszej ochrony wszystkim jego uczestnikom. W artykule skoncentrowano się na praktycznych i teoretycznych aspektach tej rekomendacji, patrząc na nią przez pryzmat efektów podobnych do regulacji wprowadzonych w Anglii przez tamtejszy nadzór finansowy.(abstrakt oryginalny)