Rola rachunkowości w zapobieganiu oszustwom finansowym w firmach sektora MSP - Stolarski, Andrzej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2015)
Przedsiębiorstwa niezależnie od wielkości prowadzonego przedsięwzięcia zawsze narażone są na utratę majątku na skutek oszustw i innej działalności przestępczej pracowników, kadry zarządzającej oraz podmiotów zewnętrznych. Niniejszy artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, czy małe przedsiębiorstwa mogą skutecznie bronić się przed nadużyciami. Jest to też próba pokazania, jakie rozwiązania i metody mogą być przez te firmy zastosowane oraz jaką rolę pełni w tym procesie rachunkowość.(abstrakt oryginalny)