Własnościowe zróżnicowanie obciążeń podatkowych przedsiębiorstw - Krzemińska, Danuta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1997)
W artykule przedstawiono systematykę podatków i parapodatków płaconych przez przedsiębiorstwa według kryterium podmiotowo-przedmiotowego. Dokonano analizy według podziału na formy własności przedsiębiorstw: spółki prawa handlowego i spółdzielnie, przedsiębiorstwa państwowe i jednoosobowe przedsiębiorstwa prywatne.