Rola i miejsce międzynarodowych instytucji finansowych w ochronie środowiska przyrodniczego w Polsce - Czaja, Stanisław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1996)
Celem mojego artykułu jest przeanalizowanie miejsca i roli międzynarodowych instytucji finansowych w finansowaniu ochrony środowiska przyrodniczego w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. Zgromadzenie odpowiednich informacji w tym zakresie nie jest zadaniem łatwym, ponieważ nie istnieje w naszym kraju żaden ośrodek, który koordynowałby napływ tych środków, lub nawet zbierał odpowiednie informacje. (fragment tekstu)