Stosowanie opłat ekologicznych w Polsce w warunkach transformacji systemowej - Świerczyńska, Aleksandra (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1996)
Zagrożenie ekologiczne w wielu regionach Polski stanowi niezwykle istotny i pilny problem gospodarczy, społeczny i polityczny. Warunki ekonomiczne towarzyszące obecnemu zagrożeniu są kontynuacją problemów wcześniejszych, a więc głębokiegon kryzysu społeczno-gospodarczego lat 80 i początku lat 90. W warunkach transformacji systemowej koniecznością stało się stworzenie i realizacja nowej wizji rozwoju gospodarczego. (fragment tekstu)