Recesja postkomunistyczna. Analiza z zastosowaniem keynesistowskich instrumentów teoretycznych - Balicki, Władysław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1996)
W artykule dokonano próby wyjaśnienia zjawiska recesji gospodarczej, która wystąpiła we wszystkich krajach postkomunistycznych we wstępnym okresie transformacji gospodarczej. Autor wykorzystując elementy teorii Keynesa buduje makroekonomiczny model recesji gospodarki postkomunistycznej za pomocą metody idealizacji i stopniowej konkretyzacji.