Pokryzysowe wyzwania dla banków centralnych - Smaga, Paweł (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
Kryzys finansowy na powrót unaocznił bankom centralnym znaczenie stabilności finansowej. Celem artykułu jest identyfikacja i analiza wyzwań stojących przed bankami centralnymi po kryzysie. Do najważniejszych z nich można zaliczyć definiowanie stabilności finansowej i ryzyka systemowego oraz kwantyfikację tych zjawisk. Banki centralne są w coraz większym stopniu zobowiązane do prowadzenia polityki makroostrożnościowej zapobiegającej ryzyku systemowemu oraz do koordynowania jej z polityką pieniężną. Oprócz tego znaczące wyzwanie stanowi ograniczenie zagrożeń związanych z quantitative easing i wprowadzenie skutecznej strategii wyjścia. W przypadku UE rozwój integracji finansowej zależy od wdrożenia unii bankowej i zniwelowania jej obecnych wad konstrukcyjnych. W podsumowaniu wskazane wyzwania są powiązane z przykładami działań, jakie banki centralne mogą podjąć, aby w praktyce lepiej przyczyniać się do stabilności finansowej.(abstrakt oryginalny)