Ocena dostępności źródeł finansowania sektora mikro, małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie województwa śląskiego - Banasik, Maciej; Napora-Leńdźwa, Hanna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
W ostatnich dwóch dekadach najszybciej rozwijającym się sektorem w Polsce jest sektor mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MMŚP). Stanowi on podstawę gospodarki, zapewnia miejsca pracy i w dużym stopniu tworzy PKB. Do barier ograniczających rozwój tego sektora zalicza się m.in. bariery podatkowe, administracyjno-prawne oraz brak wykwalifikowanej siły roboczej. Największym problemem sektora MMŚP wydaje się jednak finansowanie działalności. Celem artykułu jest analiza źródeł finansowania, z jakich firmy korzystają najczęściej, świadomość ich istnienia oraz bariery dostępności poszczególnych form finansowania.(abstrakt oryginalny)