Dyskusyjność odzwierciedlenia realnych procesów gospodarczych we współczesnej rachunkowości - Buk, Halina (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
Kryzys bankowy przenosi się obecnie do sfery realnej gospodarki, czego świadectwem jest malejący wzrost produktu krajowego brutto, wzrost bezrobocia w wielu krajach europejskich, a zwłaszcza fala upadłości przedsiębiorstw. W świetle tych ostatnich negatywnych skutków powstaje zasadnicze pytanie o rolę współczesnej rachunkowości w tworzeniu wiarygodnej informacji ekonomicznej i rolę biegłych rewidentów w badaniu sprawozdań finansowych. W miarę rozwoju gospodarki wolnorynkowej, szczególnie w ostatnich dwudziestu latach, nastąpiły niekorzystne zmiany. Służby finansowo-księgowe oraz najemni doradcy stają się świadomymi bądź nieświadomymi zakładnikami kadry zarządzającej, która musi stać na straży interesów dawców kapitału. Sprawiło to, że nie tylko do uprawiania rachunkowości traci się zaufanie, ale także podważa się rolę biegłych rewidentów w badaniu sprawozdań finansowych.(abstrakt oryginalny)