Polityka gospodarcza jako element rywalizacji partyjnej w Polsce - analiza programów wyborczych z 2011 roku - Wawrowski, Łukasz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
Polityka gospodarcza jest jednym z głównych obszarów aktywności każdego państwa. Realizowane w jej ramach cele i metody działania przekładają się na sytuację ekonomiczną państwa oraz pozycję w systemie międzynarodowym. Polityka gospodarcza prowadzona jest przez konstytucyjnie określone organy państwa, stanowione - zgodnie z ideą państwa demokratycznego - przez polityków, którzy uzyskali władzę w wyniku wyborów powszechnych. W wyborach tych suweren oddaje swój głos na opcję polityczną, która mu najbardziej odpowiada. Współczesna scena polityczna jest zmonopolizowana przez partie polityczne, które kuszą elektorat odpowiednio przygotowanymi programami wyborczymi. O celach i metodach przyszłej polityki gospodarczej państwa decydują zatem sami obywatele, którzy w wyborach oddają głosy na konkretne, reprezentujące określone opcje programowe, ugrupowania polityczne. Aby jednak ich decyzja wyborcza miała charakter świadomy i racjonalny, musi być oparta na posiadanej wiedzy. Celem artykułu jest zatem analiza kwestii związanych z polityką gospodarczą zawartych w programach wyborczych polskich ugrupowań politycznych w czasie wyborów parlamentarnych z 2011 r. Pytania, na które poszukiwana będzie odpowiedź to m.in.: Czy polityka gospodarcza należy do ważnego obszaru zainteresowania polskich partii politycznych? Czego na temat planowanych działań z owych programów mogą dowiedzieć się wyborcy? Czy możliwe jest, aby racjonalnie podejmowali oni decyzje dotyczące przyszłej polityki gospodarczej państwa?(abstrakt oryginalny)