Budżet państwa a wybrane bariery rozwoju gospodarczego Polski - Jankiewicz, Sławomir (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
Budżet państwa jest jednym z najważniejszych dokumentów, mającym zasadniczy wpływ na finansowanie działań podejmowanych w gospodarce. Dlatego powinien on uwzględniać realizację średnio- i długoterminowych strategii rozwoju kraju, które zostały określone przez rząd oraz wytyczne UE. W artykule prezentowana jest syntetyczna ocena projektu budżetu państwa na 2015 rok w kontekście strategii rozwoju kraju, które zostały określone przez rząd. Autor analizuje, czy państwo podejmuje działania w zakresie zastąpienia obecnych źródeł wzrostu gospodarczego, które systematycznie ulegają wyczerpaniu.(abstrakt oryginalny)