Wspieranie współpracy biznesu i nauki - przykłady z województwa kujawsko-pomorskiego - Ignasiak-Szulc, Aranka (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
Artykuł dotyczy bardzo istotnego z punktu widzenia budowy gospodarki opartej na wiedzy i innowacjach zagadnienia współpracy na rzecz skutecznej komercjalizacji wyników badań naukowych i prac badawczych oraz tworzenia powiązań kooperacyjnych sprzyjających podniesieniu potencjału innowacyjnego przedsiębiorstw. W tekście zaprezentowano częściowe (odnoszące się do sfery innowacji) wyniki badania ewaluacyjnego, zleconego przez samorządowe władze regionu, którego ogólnym celem było określenie skuteczności wsparcia przedsiębiorczości w perspektywie finansowej 2007-2013. Świadczą one o tym, iż dotychczas wdrażane w przedsiębiorstwach regionu innowacje często nie mają zakresu ponadregionalnego, a sektor gospodarczy nie korzysta wystarczająco często z możliwości, jakie daje współpraca z sektorem naukowo-badawczym czy działania podejmowane w ramach powiązań kooperacyjnych. Pojawiające się jednak w regionie inicjatywy na rzecz rozwoju współpracy przedsiębiorstw i instytucji B+R, z których wybrane opisano w artykule (dotyczą one voucherów badawczych, powołania funduszu dot. wdrożenia wyników badań oraz funduszu wspierającego inicjowanie i rozwój powiązań kooperacyjnych), świadczą o tym, że samorząd województwa dostrzega potrzebę wsparcia tej sfery działań w ramach regionalnej polityki innowacyjnej. Stąd działania nabierają coraz bardziej systemowego charakteru, w ich ramach oferowane jest wsparcie kompleksowe i na coraz większą skalę, mają więc szansę przyczynić się do stworzenia regionalnego systemu innowacji, który w ramach współpracy nauka - biznes i przy wsparciu (organizacyjnym i finansowym) samorządu województwa zaowocują poprawą innowacyjności i podniesieniem konkurencyjności regionu.(abstrakt oryginalny)