Specyfika zarządzania przedsiębiorczością akademicką w Polsce - Molenda, Radosław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
W artykule przedstawiono specyfikę przedsiębiorczości akademickiej, tj. firm odpryskowych (spin-off, spin-out), a także jej rozwój w Polsce na tle innych krajów. Ukazano bariery, jakie napotyka przedsiębiorczość akademicka w naszym kraju i scharakteryzowano inicjatywy promujące i wspierające ją (parki technologiczne, inkubatory przedsiębiorczości). Podkreślono ponadto znaczenie wsparcia szkół wyższych i opisano pracowników naukowych jako pracowników wiedzy, a także jako potencjalnych przedsiębiorców, ukazując ich potencjał i deficyty. Na koniec przedstawiono perspektywy rozwoju przedsiębiorczości akademickiej w Polsce - szanse i zagrożenia.(abstrakt oryginalny)