Rozpoznawalność instytucji otoczenia biznesu w Wielkopolsce w procesie transferu wiedzy - Ragin-Skorecka, Katarzyna; Grzelczak, Agnieszka (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Współczesne procesy rozwojowe coraz częściej przebiegają w specyficznym układzie powiązań, obejmującym sieci przedsiębiorstw, instytucje naukowo-badawcze i pozarządowe oraz administrację publiczną i inicjatywy obywatelskie. Rośnie rola relacji sieciowych i inicjatyw ułatwiających przenikanie idei i wymianę informacji oraz intensyfikację procesów transferu i komercjalizacji wiedzy. Obserwacje wskazują na rosnącą rolę ośrodków innowacji i przedsiębiorczości, tj. instytucji otoczenia biznesu (IOB). W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych IOB w Wielkopolsce, których celem jest ukazanie stanu rozpoznawalności tych instytucji, rodzaju działalności, z jakim są kojarzone, jakości informacji przez nie udostępnianych oraz rozpowszechniania wiedzy. Całość poprzedzono charakterystyką badanych instytucji otoczenia biznesu.(abstrakt oryginalny)