Stan obecny i perspektywy rozwoju współpracy uczelni z przedsiębiorstwami na przykładzie powiatu łomżyńskiego - Kobylińska, Urszula; Dymko, Anna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
W ostatnich latach w naszym kraju nastąpiła znacząca zmiana postrzegania roli uczelni wyższych oraz ośrodków badawczo-rozwojowych w życiu gospodarczym kraju. Coraz częściej uważa się, iż zacieśnianie współpracy między podmiotami z sektora biznesu a ośrodkami naukowymi może przyspieszyć rozwój gospodarki, a także zniwelować negatywne zjawiska na rynku pracy. Duże znaczenie ma w tym względzie poznanie i opanowanie mechanizmów przenoszenia rezultatów badań naukowych do praktyki gospodarczej, ponieważ mogą one przyczynić się do poprawy konkurencyjności przedsiębiorstw i umożliwić im tworzenie nowych miejsc pracy, szczególnie w regionach słabszych gospodarczo, takich jak województwo podlaskie. Celem artykułu jest diagnoza współpracy uczelni wyższych z otoczeniem biznesowym w województwie podlaskim na przykładzie Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży oraz przedsiębiorstw z powiatu łomżyńskiego. W szczególności opisany zostanie poziom wiedzy lokalnych przedsiębiorców na temat możliwości współpracy z ośrodkami naukowymi, zbadane relacje między przedsiębiorstwami powiatu łomżyńskiego a PWSIiP w Łomży oraz określone nowe kierunki działania i możliwości współpracy przedsiębiorstw powiatu łomżyńskiego.(abstrakt oryginalny)