Typy bliskości i ich wpływ na współpracę i integrację przestrzenną - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Celem artykułu jest omówienie współczesnych uwarunkowań rozwoju gospodarki światowej, ze szczególnym uwzględnieniem zależności pomiędzy wybranymi typami bliskości a współpracą i integracją w wymiarze przestrzennym w świetle oddziaływania wiedzy, informacji i innowacji. We współczesnej gospodarce obok dystansu geograficznego (fizycznego) dużą rolę odgrywa dystans organizacyjno-instytucjonalny, który decyduje o potencjale w zakresie generowania wiedzy oraz tworzenia i absorpcji innowacji.(abstrakt oryginalny)