Profesor jako element marki uczelni - Maciejewski, Wojciech (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
Celem artykułu jest próba określenia roli indywidualnej marki profesora jako elementu strategii budowania marki uczelni. Zasadność budowania silnej pozycji rynkowej oraz pozytywnych konotacji z marką jest dla uczelni sprawą oczywistą. Działalność naukowa i dydaktyczna to ustawowe obowiązki uczelni w Polsce, która jest realizowana z udziałem profesorów. Zatem ich nazwisko i związana z tym marka są nierozłącznymi elementami tworzenia marki uczelni. Znacznie marki profesora i jej wykorzystywanie w celach komunikacji z otoczeniem mają różną siłę w zależności od interesariuszy. Badania przeprowadzone wśród studentów uczelni ekonomicznych z terenu Dolnego Śląsku wykazały, że znaczenie nazwiska, marki profesora, jest czynnikiem, który w niewielkim stopniu współdecyduje o wyborze uczelni. Nie oznacza to jednak, że osoba profesora powinna być marginalizowana, bowiem od siły kadry naukowo-dydaktycznej uczelni zależy siła marki uczelni.(abstrakt oryginalny)