Znaczenie internacjonalizacji kształcenia ze szczególnym uwzględnieniem udziału w programie Erasmus w procesie budowania przewagi konkurencyjnej uczelni na przykładzie Wydziału Studiów Międzynarodowych i Politologicznych Uniwersytetu Łódzkiego - Bryła, Paweł (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
Udział w programie Erasmus stanowi jedną z najważniejszych stymulant internacjonalizacji procesu kształcenia, która wyraża się przede wszystkim we wzroście międzynarodowej mobilności studentów i wykładowców oraz w przygotowaniu oferty zajęć w językach obcych. Wydział Studiów Międzynarodowych i Politologicznych Uniwersytetu Łódzkiego charakteryzuje się wysokim poziomem internacjonalizacji kształcenia, co podnosi atrakcyjność jego absolwentów na wysoce konkurencyjnym rynku pracy, a także jest jednym z podstawowych kryteriów wyboru przez kandydatów na studia. Studenci, którzy przebywali za granicą w ramach programu Erasmus podczas ich studiów na WSMiP UŁ, mieli bardzo pozytywną opinię na temat tego elementu procesu ich kształcenia. W kompleksowym badaniu wszystkich absolwentów wydziału możliwość uczestniczenia w wyjazdach zagranicznych uzyskała również bardzo wysoką ocenę jako determinanta atrakcyjności studiów. Zatem można przyjąć, że internacjonalizacja procesu kształcenia stanowi istotny element procesu budowania przewagi konkurencyjnej i marki uczelni i wydziału.(abstrakt oryginalny)