Wyznaczniki zmian w relacjach instytucji otoczenia biznesu i partnerów publicznych we wspieraniu przedsiębiorczości w regionach - Filipiak, Beata (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
W artykule ukazano bariery rozwoju przedsiębiorczości i ograniczenia związane z instytucjonalną działalnością jednostek samorządu w tym zakresie. Wskazano na rolę sektora małych i średnich przedsiębiorstw w rozwoju społeczno-gospodarczym oraz kierunki rozwoju relacji między instytucjami otoczenia biznesu i jednostkami samorządu terytorialnego we wspieraniu przedsiębiorczości w regionach.(abstrakt oryginalny)