Regionalna strategia innowacji - rozważania teoretyczno-metodyczne - Głuszczuk, Dariusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
Rozważania artykułu lokują się wokół istoty regionalnej strategii innowacji [RSI], algorytmu jej konstrukcji oraz newralgicznych działań przesądzających o sukcesie tego przedsięwzięcia. Przyjęty zakres dociekań z jednej strony prowadzi do uchwycenia podstawowych komponentów RSI, sformułowania definicyjnej wykładni tej strategii oraz identyfikacji jej funkcji, natomiast z drugiej - kierunkuje się na zestawienie skończonego ciągu czynności na rzecz definicji, implementacji i ewaluacji regionalnej strategii innowacji wraz ze wskazaniem najważniejszych w ich strukturze działań. W ich obrębie (konsensus na rzecz innowacyjnego rozwoju regionu, analiza SWOT jego innowacyjności, wyznaczenie i zhierarchizowanie proinnowacyjnych dążeń tej przestrzeni) formułuje się rekomendacje, które wskazują na potrzebę uwzględniania właściwości regionalnego systemu innowacji w procesie formułowania projektu RSI.(abstrakt oryginalny)