Wydatki jednostek samorządu terytorialnego w aspekcie decentralizacji zadań publicznych - Krzemińska, Agnieszka (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
Współcześnie jeden podmiot nie może być odpowiedzialny za wykonywanie pracy całej administracji. Różnorodność zadań decyduje o tym, że muszą być one realizowane przez kilka podmiotów. W celu racjonalnego wydatkowania środków publicznych dochodzi do podziału zadań pomiędzy państwo a niższe szczeble administracji. W artykule podjęto próbę oceny wielkości i struktury wydatków jednostek samorządu terytorialnego przez pryzmat decentralizacji zadań publicznych. W realizacji tak wyznaczonego celu posłużono się analizą takich wskaźników, jak: wydatki jednostek samorządu terytorialnego do PKB oraz udział wydatków lokalnych w wydatkach publicznych. Empiryczną analizę uzupełniono strukturą wydatków samorządowych według klasyfikacji działowej.(abstrakt oryginalny)