Finansowanie wybranych zadań inwestycyjnych na przykładzie Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta Łodzi - Wasiak, Andrzej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
Przedmiotem artykułu jest finansowanie wybranych zadań inwestycyjnych i zarządzanie infrastrukturą komunalną. Zaspokajanie podstawowych potrzeb mieszkańców ściśle wiąże się ze sprawnie funkcjonującą infrastrukturą komunalną, która stanowi jeden z priorytetów inwestycyjnych każdej gminy. Celem artykułu jest ocena działalności jednej z komórek organizacyjnych Urzędu Miasta Łodzi, tj. Wydziału Gospodarki Komunalnej, zajmującego się zarządzaniem infrastrukturą i inwestycjami komunalnymi, a także ich finansowaniem. Artykuł zawiera syntetyczne uwagi dotyczące wielkości wydatków na wybrane inwestycje komunalne w Łodzi w ostatnich latach. Przedstawia przykłady takich inwestycji, ze szczególnym uwzględnieniem jednego zadania inwestycyjnego.(abstrakt oryginalny)