Opieka zdrowotna jako ogniwo systemu finansów publicznych. Istniejące i pożądane kierunki zmian - Węgrzyn, Maria (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
Opieka zdrowotna jest jednym z największych sektorów gospodarki oraz ważnym i problematycznym ogniwem w sektorze finansów publicznych. Problem prawidłowego i skutecznego funkcjonowania publicznej opieki zdrowotnej jest przede wszystkim natury finansowej lub szerzej - natury gospodarczej i finansowej. To jest potęgowane przez czynniki demograficzne i epidemiologiczne, które mają największy negatywny wpływ finansowy na finanse publiczne. Autorka identyfikuje problemy, które obecnie nurtują system opieki zdrowotnej, prowadząc do krytycznej oceny, i wskazuje sposoby ich rozwiązania. W artykule przedstawiono również już przygotowane działania systemowe na przyszłość oraz inne niezbędne zmiany, które mają na celu poprawę efektywności finansowej i organizacyjnej w sektorze opieki zdrowotnej.(abstrakt oryginalny)