Dochody podatkowe jako źródło finansowania gmin - Zawora, Jolanta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
Artykuł poświęcono problematyce wydajności dochodów podatkowych w systemie dochodów gmin. Dokonano oceny znaczenia tych dochodów w zasilaniu finansowym gmin ogółem oraz w podziale na gminy wiejskie, miejskie i miejsko-wiejskie. Omówiono także możliwości oddziaływania gmin na wysokość wpływów z poszczególnych źródeł dochodów podatkowych.(abstrakt oryginalny)