E-logistyka jako czynnik rozwoju organizacji inteligentnych w gospodarce opartej na wiedzy - Adamczewski, Piotr (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
Celem artykułu jest ukazanie roli rozwiązań e-logistyki w rozwoju organizacji inteligentnych funkcjonujących w gospodarce opartej na wiedzy. Po ogólnej charakterystyce organizacji inteligentnej odniesiono się do zarządzania wiedzą i na tym tle ukazano istotę rozwiązań e-logistyki w zakresie wybranych rozwiązań informatycznych ze szczególnym uwzględnieniem sieci wartości oraz zastosowań rozwiązań informatycznych klasy ERP. W końcowej części ukazano perspektywy rozwojowe e-logistyki w budowaniu społeczeństwa opartego na wiedzy.(abstrakt oryginalny)