Rynkowe uwarunkowania modelu SaaS - Balicki, Łukasz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
W artykule omówiono sposób skutecznego zwiększania liczby klientów organizacji (a przez to i jej dochodów) dzięki wykorzystaniu informatycznego wsparcia w modelu SaaS (Software as a Service). Opisano etapy przygotowania i doboru strategii marketingowej oraz kluczowe aspekty skutecznego oferowania i utrzymania usług w architekturze SaaS. Szczegółowo omówiono technikę odwróconego ryzyka oferowania usług w tym modelu.(abstrakt oryginalny)