Standaryzacja elektronicznej sprawozdawczości finansowej - Fliegner, Wojciech (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
Obecnie twórcy i odbiorcy sprawozdawczości finansowej mają do czynienia z wieloma różnymi formatami zapisu sprawozdań finansowych, co zwiększa czasochłonność oraz pracochłonność i tym samym koszty przetwarzania takich danych. Odpowiedzią na to wyzwanie ma być standard XBRL (Extensible Business Reporting Language). W artykule przedstawiono koncepcję XBRL, korzyści dla beneficjentów, stan prac i działania różnych krajowych organizacji zaangażowanych w rozwój i promocję tego standardu.(abstrakt oryginalny)