Syndrom NIMBY - głos społeczności lokalnej w decyzjach lokalizacyjnych dotyczących projektów inwestycyjnych infrastruktury drogowej - Dembińska, Izabela (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule podjęto kwestie realizacji infrastrukturalnych projektów inwestycyjnych w świetle problemu NIMBY. Wyjaśniono istotę i wymiary NIMBY, próbując zastanowić się nad przesłankami i słusznością opozycyjnych - wobec inwestycji - zachowań społeczności lokalnych. Podjęto też rozważania dotyczące możliwości i sposobów łagodzenia protestów społeczności lokalnej. (abstrakt oryginalny)