Realia i uwarunkowania polityki klastrowej w Polsce a konkurencyjność regionalna - Kaźmierski, Jan (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule przedstawiono zagadnienie klastrów, które w ostatnich latach stają się fenomenem każdej gospodarki i które należy traktować jako ważny mechanizm aktywizujący rozwój regionalny. Poruszono też problem polityki rozwoju opartej na klastrach i związaną z tym kwestię wyboru modelu tej polityki, podkreślono rolę władz samorządowych w jej realizacji. Prezentowane wnioski i konkluzje są w większości efektem badań własnych autora nad problematyką rozwoju klastrów. (abstrakt oryginalny)