Oddziaływanie systemu komunikacji na procesy integracji regionalnej na Dolnym Śląsku - ujęcie prognostyczne - Miszczak, Katarzyna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule - w ujęciu prognostycznym - zaprezentowano wpływ wybranych elementów systemu komunikacji na intensyfikację procesów integracji regionalnej na Dolnym Śląsku. Przedstawiono pozytywne i negatywne uwarunkowania proponowanych przedsięwzięć w zakresie budowy i modernizacji infrastruktury transportowej w województwie dolnośląskim oraz opisano poziom jej oddziaływania na spójność terytorialną tego obszaru. (abstrakt oryginalny)