Dochodowe instrumenty wspierania przedsiębiorczości stosowane przez samorządy gminne w województwie świętokrzyskim w latach 2004-2010 - Braziewicz-Kumor, Olga; Bury, Piotr (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule ukazano, w jaki sposób gminy w województwie świętokrzyskim wykorzystują dochodowe instrumenty wspierania przedsiębiorczości - w porównaniu z gminami vc Polsce. Podkreślono kluczową rolę przedsiębiorczości w rozwoju państw i regionów, a co za tvm idzie, samorządów, które powinny stymulować przedsiębiorstwa, przyczyniając się do poprawy konkurencyjności swojego regionu. Omówiono narzędzia, za pomocą których jednostki samorządu terytorialnego mogą wspierać podmioty gospodarcze. Jednym z nich jest możliwość kształtowania dochodów własnych gminy przez zmniejszanie obciążeń podatkowych. Jest to jednak trudne narzędzie: może ono stymulować powstawanie i rozwój przedsiębiorstw, a jednocześnie ograniczać możliwości inwestycyjne gminy. (abstrakt oryginalny)