Pomoc publiczna dla małych i średnich przedsiębiorstw na terenie województwa lubelskiego - Gałązka, Karolina (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Punktem wyjścia do rozważań jest ocena sytuacji ekonomicznej i charakterystyka małej przedsiębiorczości województwa lubelskiego. W artykule wskazano na rolę pomocy publicznej w pobudzaniu podmiotów gospodarczych do rozwoju przedsiębiorczości w tym regionie. Na podstawie badań - przeprowadzonych wśród przedsiębiorców Lubelszczyzny - przedstawiono ocenę wykorzystania oferowanej pomocy publicznej mniejszym podmiotom gospodarczym. Sformułowano leż wnioski dotyczące wzrostu poziomu przedsiębiorczości, a także innowacyjności na badanym terenie.(abstrakt oryginalny)