Finansowanie regionalnej działalności innowacyjnej przedsiębiorstw - statystyki Oslo Manual (trzecia edycja) i propozycje ich modyfikacji - Głuszczuk, Dariusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule omówiono Podręcznik Oslo, który określa zasady zbierania i interpretacji materiałów dotyczących innowacji w przedsiębiorstwach. Definiuje też czynności odnoszące się do całokształtu badań nad innowacyjnością (nakłady, współpracę, czynniki wpływające na działalność innowacyjną itp., aż po efekty innowacji). Mnogość i niejednorodność tych zagadnień prowadzi do uogólnień, które trzeba doprecyzować, obserwując źródła i bariery finansowania procesów innowacyjnych. Propozycje takich uszczegółowień zawiera pierwsza część artykułu, a dalszy tok rozważań koncentruje się na analizie gromadzonych danych na temat środków i przeszkód finansowania działalności innowacyjnej przedsiębiorstw rozwiązania Oslo Manual i Głównego Urzędu Statystycznego. Mankamenty tych statystyk wydają się eliminować zaproponowane systematyki źródeł i barier pokrywania kosztów procesów innowacyjnych.(abstrakt oryginalny)