Wpływ zmian w podatku od nieruchomości i rolnym na dochody gmin wiejskich województwa pomorskiego i politykę prowadzoną przez władze lokalne - Dwojak, Edyta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule przedstawiono analizę dochodów gmin wiejskich województwa pomorskiego w latach 2002-2005, ze szczególnym uwzględnieniem dochodów z tytułu podatku od nieruchomości. Zaprezentowano również politykę władz lokalnych w zakresie kształtowania stawek podatku od nieruchomości oraz udzielania ulg i zwolnień z podatku, a także zobrazowano konsekwencje finansowe podjętych w tym zakresie decyzji.(abstrakt oryginalny)