Limity zadłużenia jednostek samorządu terytorialnego w Polsce - problematyczne i kontrowersyjne rozwiązania - Kotlińska, Janina (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule omówiono problematyczne i kontrowersyjne rozwiązania dotyczące limitów zadłużenia i kosztów jego obsługi w jednostkach samorządu terytorialnego i w związkach międzygminnych. Powołano się na ustawy o finansach publicznych z 2005 r. i 2009 r. oraz na projekt zmian do obowiązującej ustawy z 2011 r. (abstrakt oryginalny)