Zadłużenie jednostek samorządu terytorialnego podregionu ostrołęcko-siedleckiego - Wakuła, Monika (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule przedstawiono analizę struktury budżetów jednostek samorządu terytorialnego, która pozwala na stwierdzenie, że sfinansowanie określonego koszyka potrzeb społecznych znacznie przekracza możliwe do osiągnięcia dochody budżetowe. Wskazano na potrzeby pożyczkowe samorządu w celu finansowania deficytu i niedobory budżetowe w ciągu roku. Oceniono poziom zadłużenia jednostek samorządu terytorialnego w aspekcie formalnym i ekonomicznym.(abstrakt oryginalny)