Systemowe ograniczenia samorządowego długu publicznego we Francji - Gońda, Ewa (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule przedstawiono ocenę francuskich rozwiązań systemowych dotyczących długu publicznego wspólnot terytorialnych z punktu widzenia ograniczania jego wysokości. Z rozważań wynika, że wspólnoty terytorialne we Francji mają dużą swobodę w zaciąganiu długu. Ograniczenia wynikające z przepisów prawnych dotyczą głównie obowiązku przestrzegania zasady zrównoważonego budżetu.(abstrakt oryginalny)