Kontrola zarządcza w publicznej placówce oświatowej - Michniak, Miron (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule przedstawiono ogólną charakterystykę kontroli zarządczej oraz jej cele. Ukazano aspekty prawne wdrażania kontroli zarządczej, która praktyczne zastąpiła dotychczasową kontrolę wewnętrzną i objęła wszystkie obszary działalności jednostek. Przybliżono przeszkody we wdrażaniu kontroli zarządczej w placówkach oświatowych, ze względu na specyficzny charakter ich pracy, oraz wskazano korzyści wynikające z właściwego wykorzystania standardów kontroli do poprawy zarządzania.(abstrakt oryginalny)