Wpływ pozyskiwania środków z Unii Europejskiej na zadłużenie jednostek samorządu terytorialnego województwa lubelskiego - Misterek, Wojciech (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule omówiono wpływ realizacji projektów współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej na zadłużenie poszczególnych jednostek samorządu terytorialnego. Badane na potrzeby publikacji zostało przeprowadzone wśród miast na prawach powiatu oraz gmin miejskich i miejsko-wiejskich województwa lubelskiego. Wyniki badań wskazały, że podmioty, które pozyskały w latach 2000-2010 znacznie większą dotację ze środków UE nie charakteryzują się wyższym wskaźnikiem zadłużenia do dochodów. Tym samym należy przypuszczać, że podmioty najefektywniej pozyskujące środki z poszczególnych programów UE należą do najdynamiczniej rozwijających się, a inwestycje realizowane systematycznie przyczyniają się nie tylko do wzrostu wydatków budżetowych, ale i wpływów. W konsekwencji aktywność inwestycyjna wpierana środkami bezzwrotnymi ma neutralny wpływ na samorządowy dług publiczny, na którego wzrost mają wpływ inne czynniki.(abstrakt oryginalny)