Interpretacje prawa podatkowego a finanse jednostek samorządu terytorialnego - wybrane problemy - Rogowska-Rajda, Beata; Kucharczyk, Roman (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Artykuł prezentuje instytucję indywidualnych interpretacji prawa podatkowego i jej oddziaływanie na finanse jednostek samorządu terytorialnego. Pokazuje, że odpowiedni sposób wykorzystania instytucji interpretacji podatkowych umożliwia optymalne zarządzanie rozliczeniami podatkowymi, w szczególności pod kątem wyboru rozliczenia najbardziej korzystnego finansowo dla danej jednostki samorządu terytorialnego.(abstrakt oryginalny)