Reguła limitowanej nierównowagi sektora finansów publicznych jako kluczowe narzędzie ograniczenia samorządowego długu publicznego - Lubińska, Teresa (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Celem artykułu jest ocena nowych aspektów kategorii decentralizacji finansów publicznych i kategorii samodzielności finansowej jednostek samorządu terytorialnego w świetle zasady równowagi budżetowej oraz równowagi finansów publicznych. Autorka prezentuje założenia reguły limitowanej nierównowagi sektora finansów publicznych i odnosi się do skutków jej zastosowania w jednostkach samorządu terytorialnego. (abstrakt oryginalny)