Dług jednostek samorządu terytorialnego w świetle limitów zadłużenia - Krzemińska, Agnieszka (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Jednostki samorządu terytorialnego są odpowiedzialne za rozwój społeczno-gospodarczy, ponieważ nie wszystkie zadania mogą być w sposób efektywny dostarczane z poziomu centralnego. Jednak aby mogły one zrealizować określone zadania, muszą dysponować odpowiednio wysokimi środkami finansowymi. Często nie wystarczają one do sfinansowania zadań, sprostania oczekiwaniom społecznym oraz współfinansowania inwestycji realizowanych ze środków unijnych. W celu uzupełnienia własnych środków budżetowych wykorzystują źródła o charakterze zwrotnym. Ta sytuacja powoduje powstawanie zobowiązań dłużnych. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie kształtowania się zadłużenia jednostek samorządu terytorialnego w świetle limitów zadłużenia. Realizacji tak wyznaczonego celu posłuży analiza takich wskaźników, jak dług publiczny i dług jednostek samorządu terytorialnego - w ujęciu nominalnym - oraz jego dynamika. (abstrakt oryginalny)