Kryzys łaskawy dla kobiet - organizacje porządku publicznego wobec problemu roli płci na współczesnym rynku pracy - Wziątek-Staśko, Anna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Tak jak nieustannie podlega przeobrażeniom otaczająca nas rzeczywistość, zmienia się świat biznesu, tak również płeć pracownika zaczyna być postrzegana w innym świetle niż do niedawna zarówno w Polsce, jak i na arenie międzynarodowej. Coraz częściej postuluje się zerwanie z dotychczasowymi stereotypami na temat różnicy płci. Opracowanie ma na celu przybliżenie problematyki dotyczącej tego, jak współczesne organizacje porządku publicznego, w tym straż graniczna, odnoszą się do roli kobiety i mężczyzny w dość "niekobiecej" (według obowiązujących stereotypów) branży oraz na ile obecny rynek pracy jest nowoczesny i potrafi sprostać nowym wyzwaniom.(abstrakt oryginalny)