Kryzys finansowy a rynek instrumentów pochodnych w Polsce - Bartkowiak, Marcin (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule podjęto próbę zbadania rynku instrumentów pochodnych w Polsce i wpływu na ten rynek kryzysu finansowego. Przeanalizowano strukturę i dynamikę rozwoju polskiego rynku derywatów oraz przeprowadzono porównanie z trendami światowymi. Wskazano na główne przyczyny niedorozwoju polskiego rynku instrumentów pochodnych. (abstrakt oryginalny)