Zero jako granica obniżania nominalnych stóp procentowych - Musielak-Linkowska, Magdalena (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Stabilizacja niskiej stopy inflacji, aczkolwiek pożądana i korzystna z punktu widzenia realnej sfery gospodarki, wiąże się z pewnymi problemami dla polityki stóp procentowych banku centralnego. Niektórzy ekonomiści określają ten problem jako granicę 0% dla obniżania nominalnych stóp procentowych. Przy założeniu, że granica ta istnieje, odpowiednio silny szok podażowy lub popytowy mógłby wepchnąć gospodarkę w spiralę deflacyjną. Większość badań dotyczących prawdopodobieństwa wystąpienia granicy 0% dla obniżenia nominalnych stóp procentowych wskazuje, że granica 0% jest nieistotna dla celu inflacyjnego na poziomie 2% lub wyższym. Z kolei dla celu inflacyjnego zawierającego się w przedziale 0-1% konsekwencje osiągania granicy 0% istotnie wzrastają, a częstotliwość spadku nominalnych stóp procentowych do poziomu granicy 0% wzrasta do 33%.(abstrakt oryginalny)