Technologia informacyjna jako instrument wymiany wiedzy w przedsiębiorstwach kooperujących - Turek, Tomasz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Celem artykułu jest prezentacja wybranych rozwiązań z zakresu technologii informacyjnej, stosowanych w wymianie wiedzy pomiędzy kooperującymi przedsiębiorstwami. W punkcie pierwszym opisana jest istota kooperacji: czym jest kooperacja, jakie sąprzesłanki tego typu współpracy między organizacjami oraz spodziewane korzyści ekonomiczne z niej wynikające. W drugim, zaprezentowano rolę, jaką odgrywa wiedza w organizacjach kooperujących. Zwrócono również uwagę na konieczność wymiany i udostępniania wiedzy pomiędzy współpracującymi podmiotami. Punkt trzeci zawiera przegląd rozwiązań technologicznych stosowanych w przedsiębiorstwach kooperujących, z naciskiem na aspekt wymiany wiedzy. (abstrakt oryginalny)