Świadczenie usług komunalnych w kontekście zagrożenia negatywną interwencją w gospodarce lokalnej - Kogut-Jaworska, Magdalena (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
W artykule autorka przedstawia aspekty teoretyczne i analizę empiryczną dotyczącą działalności komunalnej samorządu terytorialnego, dylemat wyboru form organizacyjno-prawych prowadzenia działalności z zakresu użyteczności publicznej, korzyści i dysfunkcje związane z gospodarką komunalną, a także ocenę przekształceń własnościowych i organizacyjnych w jednostkach samorządu terytorialnego w Polsce. (abstrakt oryginalny)